Mellékhatás irodalmazás a hazai orvosi szaklapokban

E tevékenységünk keretében a hazai orvosi szakirodalmat rendszeresen
szemlézzük, és ha abban farmakovigilancia szempontjából releváns információt találunk, azt adatbázisunkban rögzítjük. A megbízóink által kért információkat - különös tekintettel azokra a mellékhatás találatokra, amelyek egyedi bejelentésként (ICSR) is értelmezhetőek - 24 órán belül eljuttatjuk megbízóinkhoz, hogy azok esetleges hatósági bejelentési kötelezettségüknek mielőbb eleget tehessenek.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy nálunk a hazai mellékhatás irodalmazás nem egy általános jellegű, főként nem marketing célú irodalmazás "mellékterméke", hanem irodalmazásunk célzottan a farmakovigilancia tartalmakra irányul. Ennek következtében partnereink számára sokkal "testre szabottabb" irodalmazás szolgáltatást tudunk nyújtani.

Igény esetén a találatokat teljesen feldolgozzuk (CIOMS bejelentő lap kitöltése MedDRA kódolással angol vagy magyar nyelven). Ugyancsak rendszeresen végzünk partnereink megbízásából az irodalmazással kapcsolatos eset követéseket (follow-up), amennyiben az eredeti közleményből nem derül ki egyértelműen, hogy pl. a mellékhatás kapcsán gyanúsított készítmény melyik gyártóé.

Rendszerünk kidolgozásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a megbízó cégek munkatársainak az esetek feldolgozásakor és jelentésekor a lehető legkevesebb teendőjük legyen, lehetőség szerint csak a teljesen feldolgozott esetek továbbküldésének feladata háruljon rájuk.

A hazai mellékhatás irodalmazás a farmakovigilancia és az általános irodalmazás (vö. következő menüpont) között átfedő terület. Azzal is szeretnénk a farmakovigilancia fontosságát kiemelni, hogy e fejezeten belül mutatjuk be.